Bloggens makt i samhället – Del 1 av 2

No Comments
Spread the love

De olika medier där folk hämtar information om vad som sker i världen ser annorlunda ut idag än för bara tio år sedan. Bloggsfären växer ständigt och idag finns det tiotals miljoner bloggar där man kan hämta information samt aktivt delta i diskussioner med anda människor. Under de senaste åren har besöken på bloggar växt kraftigt och därmed även inflytandet vilket lyfter fram frågan: Är bloggen en maktfaktor?

I forskningsrapporten Unga medborgares bloggande som demokratiskt deltagande(2007) så berättar Karin Rudefelt om hur bloggtrenden inleddes 1999 med att ett flertal lättillgängliga publiceringsverktyg inriktat mot bloggande som till exempel Blogger.Com lanserades. Vidare säger hon att det finns en viss tillit till att bloggtekniken ger bättre möjligheter för medborgliga samtal och samtidigt att det är många bloggare som själva ser en stor potential för att kunna påverka samhället politiskt via bloggande.


Lotta Gröning skriver i artikeln Demokrati på nätet i tidskriften Axess (nr 1, 2010) att bloggarna utvecklats till en typ av global folkrörelse samt att de tidigt efter att bloggfenomenet slog igenom började ha ett stort inflytande i det politiska livet. Därefter resonerar artikelförfattaren att bloggarna kom från ingenstans och fick en maktposition i samhället och att flera av världens mest framgångsrika personer driver egna bloggar. Hon nämner att Barack Obama tog nytta utav den tekniska utvecklingen i presidentvalet 2008. På så sätt kunde han nå ut och få personlig kontakt med sina väljare och att det var en av faktorerna till att han vann valet.

Gröning förklarar att makteliten finner bloggarna besvärliga och att de försöker minska betydelsen som bloggar har i samhället på olika sätt. Till exempel kan makteliten framställa bloggare som ointressanta samt oseriösa. Hon berättar med sina egna ord om hur makteliten försöker omvända bloggen till deras egna verktyg såhär:
”De politiska partierna skapar egna bloggforum där de försöker hålla debatten i styr och där det alltid finns åsiktspolitiker som mobbar ut ovälkomna besökare.”.

Categories: Bloggar, Internet, Kunskap

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *